Boerenkool

 

Boerenkool

Boerenkool is een groente die vooral in de winter wordt gegeten. Het is een stevige kost, die vanaf eind september tot en met februari / maart heel vaak wordt opgediend, zeker in Nederland. Boerenkool is niet duur en het meest gegeten wordt de stamppot: Boerenkool, gestampt met aardappelen en jus er overheen – vaak met worst.

Boerenkool als Groente

Boerenkool vormt op het land geen krop of kool, maar is veel meer een lange stengel met grote, fijn gekroesde bladeren aan groeien. De kleur is donkergroen. Het is een winterharde groente en blijft op het land staan, maar kan vers niet worden bewaard.

Een oud gezegde is dat boerenkool op zijn lekkerst is, als de ‘vorst er overheen is gegaan’, ofwel het moet eerst gevroren hebben voordat je het eet.

Boerenkool Gezond

Boerenkool is een heel gezonde groente. Het bevat veel vitamine A, B en C en ook veel calcium. Daarnaast bevat deze groente veel vezels.

Vroeger werd boerenkool vaak gewoon aan de stronk verkocht, dat is nu niet zo vaak meer het geval. Soms is het nog te verkrijgen bij een goede groenteboer of op de markt. De groente moet dan worden geplukt en gewassen. Veel vaker wordt deze groente nu verkocht in plastic zakken met gaatjes. Deze is al geplukt en vaak zelfs ook al gewassen in ijswater.

Houdbaarheid Boerenkool

Verse boerenkool aan de stronk is niet zo lang houdbaar, een dag of twee in de koelkast. Verpakt en voorgesneden, bijvoorbeeld uit de supermarkt, kan vaak wel tot vijf dagen worden bewaard – zie hiervoor de opdruk met een datum tot wanneer de groente goed is.

Boerenkool Eten

Boerenkool als stamppot met in het midden een kuiltje met jus en een rookworst erbij, wordt heel veel gegeten in Nederland. Samen met hutspot, zuurkool en erwtensoep is het een van de meest populaire (stevige) winterkost gerechten die er bestaan in ons land.

 Posted by at 12:02 am